Sosyal Medya

Dünya

Rusya’dan Srebrenitsa tasarısına veto

Srebrenitsa katliamını soykırım olarak niteleyen ve kınayan BMGK tasarısı, çoğunluk tarafından kabul edilse de Rusya tarafından veto edildi. Sırbistan Cumhurbaşkanı veto kararını "Bu Sırbistan için büyük bir gün" ifadesiyle karşıladı.



1995 yılında Sırplar tarafından Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde katledilen 8 bin 372 BoÅŸnak’ın anılması amacıyla hazırlanan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bir kınama metni oylandı. Oylama sonucunda 15 Güvenlik Konseyi üyesinden 10’u Srebrenitsa katiamını soykırım olarak tanımlayan ve kınayan metni onayladı. Çin, Venezula, Angola, Nijerya çekimser oy kullandı. Konseyin daimi üyesi Rusya ise metni veto etti.

Rusya’nın BM Temsilcisi Vitali Çurkin tasarıyı “Çatışmacı, siyasi ve yapıcı olmayan bir metin” olarak tanımladı. Tasarıyı hazırlayan Ä°ngiltere'nin BM Temsilci Yardımcısı Peter Wilson ise "Srebrenitsa'da meydana gelen bir soykırımdır ve bu yasal bir gerçektir. Politik bir tavır deÄŸildir. Bu konuda taviz vermeyeceÄŸiz" açıklamasında bulundu.

Tasarı katliamın 20. Yılı sebebiyle BMGK’ya getirilmiÅŸti. Rusya bu metin yerine daha genel ifadeler kullanan ve Bosna savaşını toplu halde kınayan bir metin istiyordu.

Tasarıda "Srebrenitsa'da iÅŸlenen soykırım ve bu savaÅŸta iÅŸlenen kanıtlanmış tüm savaÅŸ suçları ve insanlığa karşı suçlar en sert biçimde kınanır" ifadesi yer alıyordu. Kabul edilmesi durumunda BMGK kararıyla da Srebrenitsa'da soykırım iÅŸlendiÄŸi kabul edilmiÅŸ olacaktı.

Uluslararası Adalet Divanı ve eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, daha önce Srebrenitsa'da iÅŸlenen suçları soykırım olarak nitelendirmiÅŸti.

'Sırbistan için büyük bir gün'

Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Tomislav Nikoliç, Rusya'nın vetosunun ardından "Bu Sırbistan için büyük bir gün" ifadesini kullandı. Nikoliç ayrıca "Rusya sadece Sırp halkının soykırımla damgalanmasını engellemedi, gerçek ve dürüst bir dost olduÄŸunu kanıtladı" ifadesini kullandı.

Srebrenitsa'da ne olmuÅŸtu ?

Bosna'daki savaÅŸ sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiÄŸi Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e baÄŸlı Sırp birlikleri tarafından iÅŸgal edildi. Ä°ÅŸgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil BoÅŸnaklar, Sırplara teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen BoÅŸnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda katledildi. Katledilenlerin cenazeleri ülkedeki çeÅŸitli toplu mezarlara gömüldü.

Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hâlâ ulaşılamadı.

Kaynak: Reuters, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.